Wie rookt, weet hoe hardnekkig een verslaving is. Patiënten weten hoe slecht roken voor hen is. En hoe moeilijk het is om blijvend te stoppen. Artsen willen er alles aan doen om hen daarbij te helpen. 

Amsterdam UMC helpt patiënten met een rookverslaving. Zij worden gemotiveerd om te stoppen en krijgen nicotinevervangers. Bovendien kan iedereen de hulp inschakelen van de rookvrij-consulent. Medewerkers krijgen gratis voorlichting over een gezonde leefstijl. Hiermee wil dit UMC een voorbeeld zijn voor anderen in de stad Amsterdam en bijdragen aan een cultuur waarin niet-roken gewoon is. 
 
Bij Amsterdam UMC zijn ook de terreinen rondom de gebouwen rookvrij. Zo wordt niemand blootgesteld aan de giftige stoffen, die in rook zitten. 

Zorgverleners en onderzoekers van Amsterdam UMC verdiepen hun kennis over roken. Zij weten steeds beter hoe ze de verslaving kunnen aanpakken én voorkomen. Zodat de volgende generatie rookvrij opgroeit.
 
Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.


Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

 “Ik ben heel blij dat ons ziekenhuis deze stap genomen heeft. Zo dragen we onze steen bij aan een rookvrije samenleving.”

Luc van Lonkhuijzen

Meer weten?

Amsterdam UMC Rookvrij

Amsterdam UMC is volledig rookvrij. Dit betekent dat er in het ziekenhuis (locatie AMC en VUmc) en op het terrein van deze ziekenhuizen niet gerookt wordt. Ook geen e-sigaretten. Er zijn geen asbakken of rookplekken en geen verkoop of afbeeldingen van rookwaren op het terrein.

Amsterdam UMC wil dat het ziekenhuis een zo gezond mogelijke omgeving is voor iedereen. Het verminderen van tabaksgebruik in de openbare ruimte helpt om niet-roken de norm te maken. Als je anderen ziet roken of als je dingen ziet die aan sigaretten doen denken, krijg je trek in een sigaret. Niet-roken in openbare ruimte voorkomt ook dat kinderen in aanraking komen met roken. Zien roken doet roken, en dat willen we voorkomen.

Roken is de grootste vermijdbare risicofactor voor ziekte en sterfte in Nederland. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen van roken. Elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders. Er valt dus een enorme gezondheidswinst te behalen.

Meer informatie over Amsterdam UMC Rookvrij
Ga voor meer informatie naar Amsterdam UMC
Terug naar overzicht