Eén op de vijf jongeren krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie. Depressie heeft een enorme invloed op het leven van jonge mensen. Gewone dingen zoals vriendschap of een leuke schooltijd zijn bijna onmogelijk. Helaas wordt een depressie vaak veel te laat ontdekt. Er rust nogal een taboe op je slecht voelen. Door schaamte durft bijna niemand erover te praten. En dat terwijl openheid juist heel veel leed kan voorkomen.

Daarom heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen een gratis online cursus ontwikkeld om jongeren op een laagdrempelige manier psychische problemen te leren herkennen. Hoe ontstaan ze? Welke problemen komen het meeste voor? En hoe kun je er mee leven? En vooral dat een depressie niets is om je voor te schamen.

Door jongeren psychische aandoeningen zélf te leren herkennen kunnen we problemen later in het leven misschien voorkomen.

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

 

"We hebben deze cursus ontwikkeld om te voorzien in een groeiende behoefte aan laagdrempelige informatie over psychische klachten."

Tineke Oldehinkel

Meer weten?

Jongeren schamen zich vaak
‘Jongeren die last hebben van psychische klachten schamen zich daar vaak voor en vinden het lastig om betrouwbare en goed begrijpelijke informatie te vinden over hun problemen’, zegt UMCG-hoogleraar Tineke Oldehinkel. Juist een algemene, gratis tool voorziet daarom enorm in een behoefte. Zo blijkt ook wel uit de cijfers: de MOOC van het UMCG heeft inmiddels al 60.000 mensen getrokken. Oldehinkel: ‘In onze MOOC kunnen ze op hun niveau meer te weten komen over psychische aandoeningen en hoe daar mee om te gaan, zonder bang te hoeven zijn voor stigmatisering. Dat kan veel vragen en zorgen wegnemen.’

Massive Open Online Course
Het UMCG wil met de Massive Open Online Course (MOOC) tegemoetkomen aan de groeiende behoefte aan laagdrempelige informatie over psychische klachten die vaak voorkomen. De cursus bestaat uit tien modules van ongeveer drie kwartier. Er komen acht veelvoorkomende psychische aandoeningen aan bod, waaronder eetstoornissen, ADHD, depressie, angst en verslaving.  Het lesmateriaal bestaat  uit (animatie)filmpjes, persoonlijke verhalen, korte opdrachten, quizzen en interviews.

Tineke Oldehinkel, hoogleraar en projectleider van de MOOC en werkzaam in het UMCG: “Iedereen die hierin geïnteresseerd is kan zich gratis aanmelden en de modules volgen. We hopen dat ook scholen de cursus aan de leerlingen zullen aanbieden.” De cursus is ontwikkeld samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Cambridge en is gratis te volgen op het online platform FutureLearn.

Terug naar overzicht