Je moet er niet aan denken dat Nederland wordt getroffen door een bomaanslag of een massale schietpartij. Toch is het belangrijk dat we hoe dan ook voorbereid zijn mocht er onverhoopt ooit iets gebeuren. De verwondingen die slachtoffers oplopen na een aanslag gaan vaak gepaard met ernstig bloedverlies. Waardoor de overlevingskansen snel afnemen naarmate de seconden wegtikken. Met snelle eerste hulp ter plaatse worden de overlevingskansen van slachtoffers met bloedverlies vele malen groter.

Daarom heeft Amsterdam UMC een cursus ontwikkeld voor niet-medische hulpverleners. Door politie, brandweer en BHVers nu te leren hoe ze slachtoffers met bloedverlies ter plekke kunnen behandelen. Hopen we straks levens te kunnen redden.

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

"Het stoppen van levensbedreigende bloedingen is niet ingewikkeld. Iedereen kan het verschil maken met een eenvoudige handeling en een leven redden"

Leo Geeraedts

Meer weten?

Cursus 'Stop de bloeding'

De cursus 'Stop de bloeding, red een leven' is een initiatief van traumachirurg Leo Geeraedts. Dr. Geeraedts is expert op het gebied van bloedverlies en shock. Hij heeft dit programma naar Amerikaans voorbeeld in samenwerking met VUmc Academie en Netwerk Acute Zorg Noordwest ontwikkeld.

Er zijn twee cursussen ontwikkeld: een voor bedrijfshulpverleners, politie en brandweer en een voor burgers. Bij de cursus leren zij hoe ze direct grote bloedingen kunnen stelpen en daarmee levens kunnen redden voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn.

Terug naar overzicht