Je moet er niet aan denken dat Nederland wordt getroffen door een bomaanslag of een massale schietpartij. Toch is het belangrijk dat we hoe dan ook voorbereid zijn mocht er onverhoopt ooit iets gebeuren. De verwondingen die slachtoffers oplopen na een aanslag gaan vaak gepaard met ernstig bloedverlies. Waardoor de overlevingskansen snel afnemen naarmate de seconden wegtikken. Met snelle eerste hulp ter plaatse worden de overlevingskansen van slachtoffers met bloedverlies vele malen groter.

Daarom heeft Amsterdam UMC een cursus ontwikkeld voor niet-medische hulpverleners. Door politie, brandweer en BHVers nu te leren hoe ze slachtoffers met bloedverlies ter plekke kunnen behandelen. Hopen we straks levens te kunnen redden.

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

"Het stoppen van levensbedreigende bloedingen is niet ingewikkeld. Iedereen kan het verschil maken met een eenvoudige handeling en een leven redden"

Leo Geeraedts

Meer weten?

''Door de cursus zijn ik en mijn collega’s zekerder geworden over onze eerste EHBO-handelingen en kunnen we het verschil maken.''

Aart-Jan, Brigadier bij de politie

Cursus 'Stop de bloeding'

De cursus 'Stop de bloeding, red een leven' is een initiatief van traumachirurg Leo Geeraedts. Dr. Geeraedts is expert op het gebied van bloedverlies en shock. Hij heeft dit programma naar Amerikaans voorbeeld in samenwerking met VUmc Academie en Netwerk Acute Zorg Noordwest ontwikkeld.

Aart-Jan, brigadier bij de politie in Amsterdam heeft de cursus gevolgd. “Wij zijn als politie vaak als eerste ter plaatse bij ongevallen, aanrijdingen, schiet- of steekincidenten. Door de cursus ‘Stop de bloeding, red een leven’ zijn mijn collega’s en ik zekerder geworden over onze eerste EHBO-handelingen en kunnen wij het verschil maken met betrekking tot de overlevingskans van het slachtoffer. Tijdens mijn werkzaamheden heb ik dit verschil nu al drie keer kunnen maken sinds de cursus; op het wachten van de ambulance en MMT kon ik door het inzetten van een tourniquet het bloeden bij de slachtoffers stoppen.” 

De cursus ‘Stop de bloeding, red een leven’ is ontwikkeld voor bedrijfshulpverleners, politie en brandweer en voor burgers. In deze cursus leren zij hoe ze direct grote bloedingen kunnen stelpen en daarmee levens kunnen redden voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn.

De cursus is onlangs opgenomen in de nieuwe Nederlandse Richtlijn Eerste Hulp.

Terug naar overzicht