Onderzoek

In totaal zijn we 600 wetenschappelijke studies naar COVID-19 gestart

Hebben we PCR-testen en antigeentesten goedgekeurd en ter beschikking gesteld

Sporen we actief varianten van het virus op om mutaties beter in kaart te brengen

Zorg

Binnen een jaar hebben we meerdere nieuwe behandelingen ontwikkeld voor COVID-19

We maken optimaal gebruik van de landelijke capaciteit door patiënten tussen regio’s snel en goed te spreiden

We hebben meer dan 180.000 vaccinaties gezet bij medewerkers, patiënten met een hoog-risico en onze zorgcollega’s uit de regio

Onderwijs

Duizenden studenten hebben bijgesprongen in de covid en niet-covidzorg

We organiseerden online onderwijs voor 35.000 studenten

Steeds meer studenten lopen hun coschappen nu ook buiten de ziekenhuismuren

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen

 

Meer weten?

‘’Als voorzitter van de NFU ben ik enorm trots op al onze 80.000 medewerkers die klaarstonden en deden wat nodig was, zowel in het ziekenhuis als thuis.''

Margriet Schneider

Switch naar digitaal
Begin vorig jaar schakelden we voor de reguliere zorg massaal over naar zorg op afstand, via apps en videoconsulten. Door samen met onze patiënten deze middelen te verbeteren, leerden we zo wat nodig was om de best mogelijke zorg te bieden. Ook onze docenten gingen aan de slag met nieuwe digitale onderwijsvormen. Inmiddels maken veel medische studenten gebruik van Blended Learning: een mengvorm van online leren in combinatie met traditioneel ’ live’ onderwijs.

Regionale en landelijke samenwerking
We stonden aan de wieg van samenwerkingsverbanden als het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) en het opschalen van de samenwerking binnen het ROAZ – het regionaal overleg tussen de zorginstellingen over acute zorg. Deze intensivering van regionale, landelijke en internationale samenwerking is blijvend en biedt bijzondere kansen voor de toekomst.

Kennis en behandelmethoden
Door de krachten van de umc’s te bundelen, konden onze onderzoekers ertoe bijdragen dat zo snel mogelijk kennis over de ziekte, en daardoor effectieve behandelingen, werden gevonden tegen het virus. Dat zorgde er mede voor dat de opnameduur van IC-patiënten aanmerkelijk kon worden verkort.

Ook doen we steeds meer onderzoek naar ‘Long COVID’ en bekijken we hoe langdurige covid-klachten beter voorspeld en behandeld kunnen worden.

Benieuwd hoe het onderzoek van de umc’s nog meer impact heeft op de maatschappij? Het rapport ‘Impact 2015-2018’ laat zien dat de UMC’s van Nederland op wetenschappelijk gebied net zo goed scoren als andere internationale topinstellingen, zoals Harvard University en Oxford.

Lees hier het volledige interview met Margriet Schneider

Terug naar overzicht