Man doet afwas achter het raam

Als je besmet raakt met COVID-19, slaat je immuunsysteem soms op hol. De onderzochte geneesmiddelen tocilizumab en sarilumab bestaan uit eiwitten die een specifieke stof (interleukine-6) remmen. Deze stof speelt een belangrijke rol bij de overreactie van het immuunsysteem. Het onderzoek is uitgevoerd onder ernstig zieke coronapatiënten die zijn opgenomen met ademhalingsondersteuning op de IC. De meeste van deze patiënten werden ook behandeld met corticosteroïden. Dit middel bleek al eerder effectief in de behandeling van COVID-19 bij kritisch zieke patiënten. De toevoeging van deze twee nieuwe middelen zorgt voor nog betere uitkomsten.

Dankzij deze bestaande medicijnen kunnen we er dus voor zorgen dat minder mensen aan COVID-19 overlijden. En door diezelfde geneesmiddelen brengen patiënten gemiddeld een week minder lang op de IC door. Dit vermindert de druk op de IC’s in de Nederlandse ziekenhuizen. Samen komen we tot inzichten waarmee we corona in de toekomst steeds beter kunnen bestrijden.

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

Met deze geneesmiddelen kunnen we meer ernstig zieke COVID-19 patiënten genezen en hoeven ze minder lang op de IC te verblijven.

Lennie Derde, intensivist

Meer weten?

REMAP-CAP studie

Het onderzoek is onderdeel van de  internationale REMAP-CAP studie. Een doorlopende wereldwijde studie om de behandeling van longontsteking te verbeteren. Het onderzoek is zo opgezet dat - bijvoorbeeld tijdens een pandemie - snel geneesmiddelen op effectiviteit kunnen worden getest.

Het REMAP-CAP onderzoek wordt uitgevoerd in bijna 300 ziekenhuizen wereldwijd. Het vindt plaats in Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Azië en Europa. Het UMC Utrecht coördineert het Europese deel.

Terug naar overzicht