Mensen op balkon kijken naar boven

Op de IC zag afdelingshoofd Peter van der Voort al snel dat het overgrote deel van zijn coronapatiënten overgewicht heeft. Hij vermoedt dat vetweefsel de oorzaak is van het ernstige beloop van COVID-19 bij deze patiënten. En dan met name buikvet. Vet op de buik produceert stoffen die ontstekingsreacties versterken, onder andere in de longen. Resveratrol zou het leptinegehalte in buikvet kunnen verlagen. Bovendien heeft het een antiviraal effect.

Voor het onderzoek heeft het UMCG resveratrol toegevoegd aan eenvoudige dierlijke cellen met SARS-CoV-2. Daarmee werd de vorming van nieuwe virusdeeltjes met maar liefst 99% geremd. Volgens Jolanda Smit, hoogleraar experimentele virologie bij het UMCG, zijn deze eerste uitkomsten veelbelovend. Maar het gaat hier om het effect van resveratrol in celkweken. Of het middel ook bij mensen werkt, moet vervolgonderzoek uitwijzen. De resultaten zijn in ieder geval hoopgevend.

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

Resveratrol remt de virusproductie in dierlijke cellen. De vraag is nu of het ook in patiënten werkt.

Jolanda Smit, hoogleraar experimentele virologie
Terug naar overzicht