•	Waarom het bloed van genezen coronapatiënten een wondermiddel is

Amsterdam UMC kwam twee eiwitten op het spoor die veelbelovend zijn als mogelijke behandeling. Deze antistoffen komen uit het bloed van twee Amsterdamse patiënten die inmiddels zijn genezen. De antistoffen behoren tot de sterkste die tot nu toe wereldwijd gevonden zijn. Er is dus weinig van nodig en relatief goedkoop te produceren. Voordat deze antistof-cocktail op grote schaal beschikbaar is, wordt-ie natuurlijk eerst getest.

De moderne methode is gebaseerd op een eeuwenoude traditie: zieken beter maken met bloed van genezen patiënten. Zulk bloed is ook gebruikt als medicijn bij ebola en SARS. Een groot voordeel is dat het bloedplasma meteen beschikbaar is, en – met de huidige wetenschap – er snel de beste antistoffen uit geïsoleerd kunnen worden. Die kunnen we vervolgens veilig op grote schaal namaken. Deze werkwijze zou kunnen leiden tot een antistof-cocktail die geschikt is als behandeling, en die besmetting voorkomt. Nu, voor de behandeling van de huidige coronapatiënten, maar ook als veelbelovende methode voor de bestrijding van nieuwe corona-virussen.

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

 

"Deze nieuwe antistoffen zijn honderd keer sterker dan de antistoffen die er lagen."

Marit van Gils

Meer weten?

Sterke antistoffen tegen corona gevonden

Amsterdam UMC kwam twee eiwitten op het spoor die veelbelovend zijn als mogelijke behandeling van corona. Deze antilichamen komen uit het bloed van twee Amsterdamse patiënten die zijn genezen van covid-19. Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben de twee meest krachtige antistoffen daaruit geïsoleerd. Dr. Marit van Gils, leider van dit onderzoek: “Deze nieuwe antistoffen behoren tot de krachtigste die wereldwijd bekend zijn. Dat ze zo krachtig zijn, betekent dat je er weinig van nodig hebt en dat ze relatief goedkoper te maken zijn. Vooropgesteld dat het werkt uiteraard”.

Bloed genezen patiënten

Deze werkwijze is eerder gevolgd bij ebola en SARS en ook bij andere infectieziekten. Het is een eeuwenoude traditie: het bloed van genezen patiënten gebruiken als medicijn. Het is daarom logisch om te kijken of dit bij COVID-19 ook zo werkt. Voordeel is dat het bloed, of liever het bloedplasma, meteen beschikbaar is. Met de huidige wetenschap kunnen we uit dit plasma de beste antistoffen isoleren. En die veilig op grote schaal produceren.

 Begin volgend jaar proef

Het Amsterdam UMC gaat het middel eerst uitproberen op dieren, bij goed resultaat volgen begin 2021 de eerste testen bij proefpersonen. Uiteindelijk willen ze op zoek naar nog krachtiger antistoffen. De hoop is dat dit leidt tot een combinatie van antistoffen die kan voorkomen dat patiënten besmet raken met COVID-19, net als een vaccin.

Terug naar overzicht