De biobank bevat onder meer urine, bloed en haar, maar ook gegevens over leefstijl en mentale gezondheid. Samen vormen ze een schat aan data die onderzoekers en beleidsmakers helpen ons gezonder oud te laten worden. Want we worden steeds ouder, maar een groot deel van de jaren die we langer leven brengen we door in slechte gezondheid.

Lifelines verzamelt de gegevens van de groep inwoners van Noord-Nederland al zeventien jaar. Hierdoor is hun ontwikkeling in gezondheid over de jaren goed te zien. Tussen de deelnemers zitten ook families en generaties; uit één gezin doen soms oma, moeder en kind mee. Dit geeft waardevolle informatie voor bijvoorbeeld studies naar erfelijkheid. Omdat Lifelines zo veel verschillende soorten gegevens verzamelt, zien de onderzoekers wat de invloed van verschillende factoren op de gezondheid is. Van genetische factoren tot aan de omgeving waarin iemand opgroeit. 

Hoogleraar Judith Rosmalen is één van de onderzoekers die vorig jaar veel impact maakte met haar longcovidstudie. Dankzij gegevens uit de Lifelines-biobank ontdekten zij en haar team dat een op de acht Nederlanders langdurig klachten houdt na een coronabesmetting. Ook brachten ze in kaart welke klachten dit zijn. Omdat Lifelines al gegevens van deelnemers verzamelde voordat zij ziek werden, konden Judith en haar team de studie snel opzetten. Al vanaf de start van de pandemie volgden ze mensen. Het werd precies duidelijk wat de klachten van deelnemers waren in de weken voor en na de infectie met het coronavirus. Zo ontdekten ze welke klachten nieuw waren.

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

Als je wilt leren hoe bepaalde klachten ontstaan, moet je beginnen met het volgen van gezonde mensen.

Hoogleraar Judith Rosmalen, onderzoeker

Persoonlijk

Eline (33) doet sinds 2012 als gezonde deelnemer mee aan Lifelines. Een jaar eerder meldde haar moeder zich aan. Ze vertelde haar gezin er over en dat stimuleerde Eline, haar zussen en haar vader om ook mee te doen.

‘Het is fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan de wetenschap’, vindt Eline. ‘Het helpt om betere zorg te verlenen en de samenleving gezonder te houden. Daarbij is de gezondheidscheck die je krijgt mooi meegenomen voor jezelf.’

Kleine moeite

Eens in de vijf jaar krijgen deelnemers een oproep om langs te komen voor een lichamelijke controle. ‘Ze meten dan je lengte en gewicht, testen je longinhoud en maken een hartfilmpje’, vertelt Eline. ‘Ook lever je urine in en doe je een aantal IQ-testen op de computer.’ Daarnaast vullen de deelnemers thuis vragenlijsten in. ‘Die zijn best lang,’ vindt Eline. ‘Om scherp te blijven, verdeel ik die vaak over een aantal avonden.’ Toch vindt ze het een kleine moeite om mee te doen. ‘In mijn werk als diëtist merk ik hoe belangrijk dit soort onderzoeken zijn. Ik gebruik veel informatie uit onderzoeken.’

Lifelines NEXT

Toen Eline in 2018 zwanger was van haar eerste zoon besloot ze ook mee te doen met Lifelines NEXT. Dat is een groot onderzoek naar het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind. ‘Door mijn werk weet ik hoe belangrijk de zwangerschap en de eerste twee jaren van een kind zijn als voorspeller voor de toekomst’, vertelt ze. ‘Mensen om me heen vertel ik ook over Lifelines NEXT. Ik vind goed onderzoek belangrijk en daarvoor zijn voldoende deelnemers nodig.’

Trots

‘In mijn werk kom ik wel eens artikelen van Lifelines tegen. Dan is het leuk om te weten dat ik daar zelf een bijdrage aan heb geleverd’, vertelt ze trots. ‘Ook lees ik de nieuwsbrieven van Lifelines. Ik vind het interessant om te zien hoe de rest van Nederland leeft en wat onze gegevens aan resultaten opleveren.’

Het is fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan de wetenschap. Het helpt om betere zorg te verlenen en de samenleving gezonder te houden.

Eline
Terug naar overzicht