Kaart

Zo ontstaan allerlei netwerken, met bijvoorbeeld zorgverzekeraars, ziekenhuizen en met zorgverleners in de eerste lijn zoals huisartsen. Elk umc geeft daar in de regio op eigen wijze invulling aan. De regio Utrecht is immers niet één op één te vergelijken met de Leidse regio of de provincie Groningen.
 
De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen. Hoe zorgen we ervoor dat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft voor iedereen? Hoe kunnen we gezondheidsverschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen verkleinen? Hoe zorgen we dat preventie- en leefstijlprogramma’s ook echt effect hebben? Allemaal vragen waarbij de kennis van de umc’s op het gebied van onderzoek, onderwijs en zorg te pas komt. Die vervolgens weer ten goede komt aan de gezondheid van de inwoners in de regio. 
 
Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg. 

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

“De lancering van de corona check app in de regio Utrecht bewijst dat samenwerking supersnel gaat.”

Niek de Wit, hoogleraar huisartsgeneeskunde en kwartiermaker, UMC Utrecht

Meer weten?

Aanpak op maat in de regio

Samen werken aan een gezonde regio staat voor de umc’s centraal. Dat vraagt aanpak op maat. In elk umc zijn kwartiermakers bezig om samen met anderen de gezondheidsproblemen in de regio in kaart te brengen en aan te pakken.

Neem bijvoorbeeld de regio Groningen. De partners in het Preventie Overleg Groningen, waaronder het UMCG, hebben als missie ‘meer gezonde jaren voor de bevolking in de regio’. Er is een scan gemaakt van de regio om te zien hoe het staat met de gezondheid van de inwoners van de provincie Groningen en waar verbeteringen mogelijk zijn zodat mensen gezond en actief blijven. Dit doen ze samen met verschillende zorg-, preventie- en gemeentelijke instellingen.

“De lancering van de corona check app in de regio Utrecht bewijst dat samenwerking supersnel gaat”, zegt Niek de Wit, hoogleraar huisartsgeneeskunde en kwartiermaker bij UMC Utrecht. Het Amsterdamse OLVG en Luscii ontwikkelden de app. UMC Utrecht sprong erop in en verzorgde de medische ondersteuning, begeleiding en uitrol van de app. In nauwe samenwerking met huisartsenorganisaties, GGD en ziekenhuizen in de regio Utrecht. Een medisch team van het umc beoordeelt de ingevulde gegevens, waarna zo nodig wordt verwezen naar een zorgverlener.

Terug naar overzicht