De academische ziekenhuizen onderzoeken samen of het BCG-vaccin bij zestigplussers de kans op infectie verkleint. En of het de ernst van de symptomen kan verminderen. Dat het BCG-vaccin wordt onderzocht als beschermer tegen COVID is minder vreemd dan het lijkt. Het staat bekend om zijn positieve bijwerkingen. Zo lijkt kindersterfte af te nemen door een daling van luchtweginfecties en bloedvergiftiging als gevolg van het BCG-vaccin. Het lijkt het erop dat het middel ons immuunsysteem positief beïnvloedt.  

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg. 

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

"Als we hetzelfde effect zouden zien tegen COVID-19, dat zou betekenen dat 30 tot 70 procent minder mensen ziek zouden worden."

Mihai Netea

Meer weten?

BCG-vaccin tegen het coronavirus

De afgelopen maanden heeft het Radboudumc, met onder meer het UMC Utrecht en de University of Melbourne, enkele onderzoeken opgezet om mogelijke bescherming met het BCG-vaccin tegen het coronavirus (SARS-CoV-2) vast te stellen.

Het gaat om onderzoek bij ziekenhuismedewerkers, onderzoek bij zestigplussers en de uitbreiding van een Australisch onderzoek naar Spanje en Nederland met steun van de Gates Foundation.

Dat het BCG-vaccin - een vaccin tegen tuberculose - ook wordt onderzocht als mogelijke beschermer tegen COVID-19 is minder vreemd dan het lijkt. Het BCG-vaccin biedt bescherming tegen tuberculose. Het werd al aan het begin van de vorige eeuw ontwikkeld en nog altijd krijgen jaarlijks ongeveer 130 miljoen kinderen wereldwijd het vaccin toegediend. Maar het BCG-vaccin heeft ook positieve ‘bijwerkingen’.

Sinds het vaccin wordt gebruikt wijzen verschillende onderzoeken bijvoorbeeld op een daling van de kindersterfte. Een daling die niet alleen aan te danken is aan minder sterfte door tuberculose, maar ook aan een meer algemene bescherming die kennelijk ontstaat. De kindersterfte lijkt bijvoorbeeld sterk af te nemen door een daling van de ernstige luchtweginfecties en sepsis (bloedvergiftiging).

Terug naar overzicht