Op visite tijdens de coronapandemie

Patiënten die met een COVID-19-infectie in het ziekenhuis terechtkomen, krijgen vaak een bloedbeeldbepaling (hemocytometrie). Deze bloedbeeldbepaling blijkt het verloop van COVID-19 beter te voorspellen dan de bloedbeeldparameters die tot nu toe gebruikt werden. En laat zo’n meting nou volledig geautomatiseerd, goedkoop en onmiddellijk beschikbaar zijn.

Met nieuwe laboratoriumtechnieken kunnen we zien of afweercellen geactiveerd zijn in het bloed. COVID-19 patiënten met een ernstig verloop hebben meer geactiveerde immuuncellen. Ook al tijdens de vroege fase van de ziekte. Zo kunnen zorgverleners al vroeg bepalen hoe de patiënt verder behandeld moet worden. En zijn we beter voorbereid op toekomstige uitbraken van het coronavirus en andere pandemieën.

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen.

Door gebruik van bepaalde technieken kan het karakter van bepaalde bloedcellen beter bepaald worden. Zodoende hebben we een betrouwbare prognostische score kunnen ontwikkelen. Deze score geeft een goed inzicht of een ernstig verloop verwacht kan worden.

André van der Ven, internist-infectioloog en hoofdonderzoeker
Terug naar overzicht