Kind schrijft met stift aan de binnenkant van het raam

De box is voorzien van thuismeetapparatuur waarmee patiënten hun temperatuur, bloeddruk en zuurstofsaturatie kunnen meten. De waardes delen ze dagelijks ter controle met een zorgverlener van het LUMC. Dat doen ze via de speciaal hiervoor ontwikkelde LUMC Care app. Of telefonisch en via videoconsult als digitaal te ingewikkeld is voor de patiënt. Waar nodig, komt de medisch specialist in actie. Als de patiënt geen klachten meer heeft, gaat de COVID-box terug naar het LUMC.

De COVID-Box werd in eerste instantie uit nood geboren. Het coronavirus zorgde direct voor een capaciteitsprobleem in het LUMC. Thuismonitoring werd al gebruikt bij hartpatiënten en deze bewezen methodiek is versneld toegepast bij COVID-patiënten. De analyse van de metingen geeft waardevolle informatie over hoe het patiënten vergaat. En mede dankzij thuismonitoring kon het LUMC ook tijdens de coronacrisis de zorg snel opschalen. Inmiddels werkt het Langeland Ziekenhuis ook met de COVID box en het Reinier de Graaf Gasthuis volgt binnenkort. Ook kunnen huisartsenpraktijken in de regio nu meekijken in de Box-gegevens. Zo komen we steeds een stapje verder in de strijd tegen corona.

Als universitair medische centra werken we aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. Door de unieke samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en zorg.

Wij zetten ons elke dag in voor het leven van morgen

Ik ben ervan overtuigd dat E-health toepassingen zoals The Box onmisbaar zijn om ook in de toekomst duurzame, veilige en kwalitatief goede zorg te kunnen blijven leveren.

Douwe Atsma , cardioloog

Meer weten?

LUMC care app

De LUMC Care app is ontwikkeld voor de COVID-box. Met deze app kunnen patiënten hun gezondheidssituatie thuis monitoren. Via de app geven zij meetwaarden en klachten digitaal door. Eerder gebeurde dat vaak analoog of met verschillende apps. Dat kan nu in één app, die is uitgebreid met onder andere vragenlijsten.  

Hiermee kan digitale meetapparatuur zoals bloeddrukmeter, weegschaal, ECG-apparaat of zuurstofmeter aan de patiënt in bruikleen worden gegeven. De meetwaarden geven zij automatisch via de app door naar het elektronisch patiëntendossier (EPD). Zo is er geen risico op dataverlies en kan er frequente monitoring plaatsvinden, die zowel voor de patiënt als voor de behandeld arts het inzicht in de gezondheidssituatie vergroot. Daarnaast kunnen patiënten ook via de app aangeven of er klachten zijn en kunnen ze informatie ontvangen.

Terug naar overzicht